Amit nem tanultunk meg Széchenyi Istvánról

2015. augusztus 09. 08:39 - Széchenyiek

200 éve tartó barátság

0016.jpgNincs ember, aki megél 200 évet, hogyan tarthat akkor egy barátság 200 évig? Nos, vannak családok, melyek tagjai 200 év óta ápolják a kapcsolatot egymással. Így lehet egy barátság két évszázados. Így kötődik egymáshoz az egyházsberzsenyi Berzsenyi család és a sárvár-felsővidéki Széchenyi család is kétszer száz éve.

Mit jelent ez a XXI. században?

Egy fiatal újságíró a minap azt kérdezte Széchenyi Tímeától, hogy az ő gyerekkorában, a hetvenes évek második felében, összejöttek-e az arisztokraták délutánonként teázni. A kérdésben két dolog mutatkozik meg. Egyrészt, a fiatal zsurnalisztának fogalma sem volt, mit jelentett a II. világháború után nemesi származásúnak lenni Magyarországon. Másrészt, a fiatalember feltételezte, mert tanulhatta valahol, hogy hasonló a hasonlónak örül. Nos, erről lenne szó a Berzsenyiek és a Széchenyiek esetében is? Nem. Ennél sokkal többről van szó. A két família azért tud együttműködni, mert közös céljuk van: Magyarország felvirágoztatása – ahogy Széchenyi István fogalmazott. Ez a XXI. században pedig azt jelenti, hogy olyan közös programokat szerveznek, amelyek keretein belül lehetőség nyílik a nagy célokat kis lépésekkel megközelíteni és megvalósítani.

Az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Család Találkozója

Idén július 18-án és 19-én tartotta ötödik Családi Találkozóját az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Család. Erre voltak hivatalosak a Gróf Széchenyi Család Alapítvány tagjai. A meghívást szívesen fogadták a Legnagyobb Magyar utódai és rokonai.

Az első nap egy prózai és zenei műsorokkal egybekötött nagy találkozón vett részt a mintegy 180 meghívott családtag és vendég a Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban.

A műsorok keretében a családi programokon kívül Prof. Dr. Szakály Sándor, a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke ismertette a Társaságnak a Berzsenyi-kultusz életben tartása terén kifejtett munkáját, irodalmi, művészeti tevékenységét.

Dr. Fórizs Gergely a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa, Berzsenyi Dániel kutató - 10 éves kutatómunkájának eredményét, a most megjelent Berzsenyi-levelezés kritikai kiadását mutatta be a hallgatóságnak.

Mészáros János Elek operaénekes, tenor, a Csillag születik 2012-es évi győztese a „Hazám, hazám” Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriájával (mely közismert címét a szöveg egy részletéről kapta - link: https://www.youtube.com/watch?v=fpY2PGKf-Qc) és egy Dr. Berzsenyi László dalnak, (Megy a kislány eprészőbe) a betanításával emelte a Családi Találkozó színvonalát.

Este a Gellért Szálloda Gobelin termében díszvacsorán beszélgethettek a közös terveikről a két legrégibb magyar család leszármazottai vendégeikkel.

A Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság részéről jelen voltak: Prof. Dr. Szakály Sándor elnök, Kondor Katalin általános szakmai alelnök, Dr. Bába Iván, a Somogy Folyóirat főszerkesztője, Egerszegi Edit a Társaság ügyvezető titkára, továbbá Bába Ágota, a Külügyminisztérium Kulturális Főosztályának munkatársa, Ruzsics Ferenc Keszthely Polgármestere, Gláser Tamás, a VOSZ alelnöke, a Magyar Védjegy Egyesület elnöke.

A következő napon a vendégek azon a megemlékező ünnepségen vettek részt, ahol Sántha Péterné, a Józsefvárosi Alpolgármester asszony és a Berzsenyi Család koszorút helyeztek el a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a legnagyobb magyar ódaköltő, Berzsenyi Dániel mellszobránál. A Magyar Nemzeti Múzeum történésze Debreczeni-Droppán Béla a jelenlevőknek elmondta az 1860-ban felállított szobor történetét, az egy perces csendes főhajtás előtt. Ezek után a nagy család tagjai és a vendégei a Deák téri evangélikus templomban Gáncs Péter püspök úr által tartott ünnepi istentiszteleten adtak hálát mindazért a jóért, amit Istentől kaptak.

Lesz-e újabb 200 év együttműködés?

A találkozó további nagy eredménye volt, hogy mind a Berzsenyi, mind a Széchenyi család tagjai megerősödtek abban, hogy szükséges hosszú távú együttműködés. Reméljük, hogy ez a kapcsolat is megél minimum 200 évet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grofszechenyi.blog.hu/api/trackback/id/tr477693010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Amit nem tanultunk meg Széchenyi Istvánról
süti beállítások módosítása